ChatGPT og projektledelse


Om du er bogholder, lærer eller projektleder, så slipper du ikke for det. Vi taler om ChatGPT. I denne artikel ser vi nærmere på ChatGPT og projektledelse. Hvordan hænger det sammen? Læs med og bliv klogere.

ChatGPT kan hjælpe med projektstyring

ChatGPT er et stærkt værktøj. Det kan gøre livet lettere for projektledere. Hvis du har lært at udnytte ChatGPT. AI’en kan automatisere mange opgaver. Fx oprettelse af projektplaner, statusrapporter og risikoanalyser. På den måde kan ChatGPT øge effektiviteten i projekter.

ChatGPT er også god til research og problemløsning. Har du et projektrelateret spørgsmål? Så kan AI’en ofte give et brugbart svar. Skal du have opsummeret vigtig information fra en rapport? Her kan ChatGPT også være en hjælp.

Gode prompts giver bedre svar

ChatGPT kan ikke læse dine tanker. For at få de bedste svar skal du stille de rigtige spørgsmål. Sagt på en anden måde: Du skal mestre kunsten at skrive “prompts”.

Hvad er en prompt?

Det er kort sagt den besked, du giver til ChatGPT. Jo mere præcis og velformuleret din prompt er, desto mere brugbart bliver svaret.

Når du skriver en prompt, bør du bl.a. specificere:

  • Konteksten for dit projekt
  • De konkrete projektdetaljer
  • Hvilket format du ønsker svaret i

Det kan virke lidt bøvlet. Men med lidt øvelse bliver det en naturlig del af at bruge ChatGPT. Fordelen er, at du får langt mere målrettede og anvendelige svar.

Udvid mulighederne med GPTs

Vil du have endnu mere ud af ChatGPT? Så bør du se på GPT. Med GPTs kan du nemlig koble ChatGPT sammen med andre værktøjer og datakilder.

Bruger I fx Jira til projektstyring? Så kan et plugin hjælpe med at overføre data mellem ChatGPT og Jira. På den måde sparer I tid. I undgår også dobbeltarbejde.

Plugins giver også nye muligheder for dataanalyse. Forestil dig, at du har et stort regneark med projektdata. Et plugin kan hjælpe ChatGPT med at analysere tallene. Det kan fx være at lave grafer og prognoser ud fra dataene. Det kan give ny indsigt. Noget du måske ellers ville overse.

Vær opmærksom på begrænsningerne

ChatGPT er imponerende. Men det er ikke en tryllestav, der løser alt. AI’en har også nogle begrænsninger. Dem bør du kende til.

For det første kan ChatGPT lave fejl. Svarene er ofte imponerende. Men de er ikke altid 100% korrekte. Derfor bør du altid dobbelttjekke vigtig information.

For det andet erstatter ChatGPT ikke menneskelig dømmekraft. AI’en kan give forslag og input. Men de endelige beslutninger ligger hos projektlederen og teamet.

Endelig er der etiske og juridiske spørgsmål omkring ChatGPT. Det gælder især datasikkerhed og ophavsret. Disse områder er stadig lidt af en gråzone. Det er noget, vi først nu er ved at få styr på.

Fremtiden byder på nye muligheder

På trods af begrænsningerne er ChatGPT kommet for at blive. I fremtiden vil vi helt sikkert se flere AI-værktøjer på markedet.

Som projektleder kan du lige så godt tage teknologien til dig. Ved at lære at bruge ChatGPT kan du høste fordelene. Du kan også styrke din karriere.

Analysefirmaet Gartner forudser faktisk noget interessant. De siger, at 80% af de traditionelle projektlederopgaver vil blive automatiseret. Det vil ske inden for de næste 10 år. I det lys giver det god mening at eksperimentere med ChatGPT allerede nu. Prøv det i din egen projektstyring.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *